Cabina de sticla – Lucrari Din Sticla Securizata Premium! Imbunatatirea Locuintei Efectul culorilor în amenajările interioare ale living-urilor: alegeri și inspirație

Efectul culorilor în amenajările interioare ale living-urilor: alegeri și inspirație


interior gri de living cu canapea moderna

Culorile sunt o parte aproape esențială a existenței cotidiene și o persoana care nu percepe culorile diferit va duce o viata foarte fadă pentru că nu trăiește sentimentele care vin la pachet cu acestea. 

Culorile sunt esențiale în amenajarea și decorarea locuinței și în mod aparte in decorarea livingului pentru că sunt parte din personalitatea și stilul de viață al locatarului. 

Psihologia din spatele culorilor în amenajările interioare

Phihologia culorii supranumită și cromatologie (provine din grecescul chroma sau latinescul cromatic care înseamnă cromatică). Aceasta studiază cromatica culorilor în amenajări și modul în care acesta este influențat de comportamentul uman. 

Totodată cromatologia cuprinde teorii despre modul în care fiecare culoare afectează starea de spirit a unei persoane, funcțiile cognitive, creativitatea și productivitatea acestuia. 

Aceasta teorie este folosită de mulți ani de către marketeri și oamenii de vânzări pentru a influența modul în care o persoana reacționează la diverse reclame și nu numai. 

Urmărind și înțelegând efectele psihologice ale culorii, un marketer bun va folosi culoarea pentru a crea dispozițiile sau atmosferele dorite, în conformitate cu credințele persoanelor pe care vrea să le câștige. De asemenea va folosi aceasta știinta pentru a trimite mesaje subtile sau pentru a transmite informații importante. 

Sunt multe informațiile pe care un om le transmite prin culorile alese pentru decorarea și amenajarea interioară și cu siguranță parcurgând acest articol le vei observa mai detaliat. 

Teoria culorilor și idei de amenajări interioare living

living spatios in mai multe culori

Chiar dacă poate părea ireal efectele psihologice ale culorilor vor avea un efect surprinzător atât asupra ta cât și asupra celor ce îți calcă pragul. Fie că ai o schema clară de culori pe care dorești să o folosești în amenajarea livingului tău sau iți dorești doar un perete de accent vei putea observa cu ochiul liber modul în care va afecta privitorul. 

Pe deasupra teoria culorilor și psihologia din spatele acesteia va scoate la iveală o lume ascunsă a ta atunci când vei alege să îți amenajezi sau decorezi livingul într-un anumit fel. 

Dar avantajul major este ca deseori cu o pată de culoare poți readuce la viață un spațiu mort. Starea de spirit și trăirile pe care vreți să le stârniți pot fi aprinse cu culorile potrivite. 

Important este sa ne alegem paleta potrivită și sentimentele pe care dorim să le trăim când intrăm în spațiul respectiv și să lăsăm culorile să facă restul.

Ghidul și rolul culorilor în amenajarea living-ului

Alegerea unor culori puternice și dense pentru amenajarea livingului și locuinței tale vor spune multe despre spațiul și persoana care locuiește acolo.  Alte culori mai discrete în schimb vor avea un efect calmant asupra simțurilor. Ele creează un mediu relaxant care îl face pe locuitor și musafir să se simtă în siguranță și confortabil.

Alegerea culorii roșie spre exemplu va da un vibe de pasiune, energie, determinare pe când alegerea unor nuanțe de maro vor aduce relaxare și calm în mintea privitorului. Pe de altă parte alegerea culorii portocalii va oferi un sentiment de bucurie, creativitate, prosperitate pe cand alegerea culorii galben va aduce un feeling optimism și prospețime. Verdele în schimb atrage un sentiment de confort și liniște pe cand albastrul înseamnă curaj, loialitate și control. 

Și nu în ultimul rand negru care intriga prin simplitate și eleganță și va oferi o atmosfera sofisticată și modernă. 

Având atât de multe opțiuni la îndemână este atât de simplu să o alegem pe cea care descrie cel mai bine sentimentul pe care vrem să îl oferim prin amenajarea livingului nostru. 

Inspirație pentru decorarea livingului

Cu toate acestea psihologia din spatele culorilor este mai complexă și te incurajăm să cauți inspirație în locuri cât mai multe pentru amenajarea locuinței tale. 

Modul în care folosim nuanțele de culori, modul în care ne alegem cromatica și totodată saturația unei culori vor crea sentimente diferite și vor da vibe-uri diferite spațiului pe care dorim să il decorăm. 

Îți sugerăm atunci când ești în căutare de idei de amanajare pentru livingul tău să ții cont de cât mai multe detalii legate de atributele culorilor și modul în care nuanțarea poate face diferențe majore întrun spațiu mic chiar. 

Exemple de idei de amenajări living

Pe parcursul anilor au apărut diverse curente care au influențat amenajarea interioară a livingului și locuinței în funcție de perioadă, evenimente, întâmplări dar și culorile care erau în trend la acea vreme. 

Dintre cele mai vechi discuții despre influența culorii în amenajarea interioară par a fi cele din cadrul școlii Bauhaus. Aceasta a apărut în anii 1919 și a fost un pilon pentru mișcarea modernistă. Aceasta punea accent pe 7 categorii importante de contrast dintre care amintim: nuanță, lumină/întuneric, rece/cald, culori complementare, culori analoge Scoala Bauhaus se focusa pe forme simple și funcționale care să ofere amenajării interioare durabilitate. 

Poate acesta nu este epoca care îți trezește interesul ci ai vrea să te lași inspirat de influența anilor 60-70 când în urma descoperii noilor tehnologii au început să experimenteze mult cu culori strălucitoare și vibrante. Astfel au apărut multe materiale industriale folosite în amenajarile interioare, aceasta uneori fiind lăsate chiar la vedere pentru a crea un aspect mai nefinisat. 

Anii 80 au venit cu idei diametral opuse – opulenta și culori puternice – mișcarea Menphis din Italia a adus un nou vibe în decorarea locuinței și a încurajat folosirea combinatiilor de culori în modalități inedite pentru a da un efect de wow locuinței și livingului acesteia. 

Dar cum cercul este tot rotund, anii 2000-2010 au revenit la influențele din trecut și au oferit idei de amenajări interioare în culori mai neutre, cu eventuale accente de culoare, dar într-un mod mai puțin extravagant decât în trecut.

Oricare din aceste perioade ar părea pentru o bună idee de pornire ține cont de faptul că amenajarea unui living clasic sau alegerea unor culori pentru amenajarea locuinței tale trebuie să fie originale și adaptate personalității și stării tale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *